Situácia s dodávkou pitnej vody na Spiši sa mierne zlepšila

07.02.2012 Poprad

Poprad 7. februára (TASR) – Mimoriadnu situáciu kvôli nedostatku pitnej vody už vyhlásili aj v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves. Krízový štáb ju vyhlásil v pondelok (6.2.). Situácia v dodávke pitnej vody sa však podľa hovorkyne Veolie, Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti a.s. Boženy Dickej, mierne zlepšila.
V obci Rudňany majú obyvatelia obmedzenú dodávku pitnej vody, nižšie položené časti obce majú nižší tlak vody, vyššie položené oblasti sú zatiaľ bez dodávky vody,\" doplnila Dická. V meste Krompachy sa situácia stabilizovala. Obyvatelia sú zásobovaní vodou z verejnej siete. \"Nakoľko však dochádza k jej miernemu zakaleniu, bola vyhlásená za úžitkovú vodu. Aj naďalej sa odporúča používať na pitné účely hygienicky bezchybnú balenú vodu,\" upozornila hovorkyňa.
Dodávka vody sa zlepšila aj v meste Gelnica a obci Jaklovce. V uvedených lokalitách majú vyššie položené časti dočasne nižší tlak vody. \"Mesto Poprad a Spišská Nová Ves má dodávku pitnej vody bez obmedzení. Hlavný podzemný vodný zdroj Liptovská Teplička má v súčasnosti dostatočné množstvo a tlak pitnej vody,\" dodala Dická.
Situácia sa stabilizovala i v meste Stará Ľubovňa, pretože bez plynulej dodávky pitnej vody zostáva cca 3000 obyvateľov. \"Za posledných 24 hodín sa pohybuje výdatnosť vodného zdroja Jakubany 40 litrov za sekundu, pozitívnym stavom je 67 % naplnenosť vodojemu na Úpravni vody Jakubany, čím nastalo zlepšenie dodávky pitnej vody v meste,\" konštatovala. Spoločnosť predpokladá, že v stredu 8. februára už bude mesto regulovane zásobené pitnou vodou na 95 %.
Rozvoz úžitkovej vody pomocou cisterien Hasičského a záchranného zboru je nariadený podľa harmonogramu krízového štábu a mesta Stará Ľubovňa pre ulice Vsetínska, Zimná, Okružná, Mierová, Letná a tie časti mesta, kde nie je dodávka pitnej vody zabezpečená verejnou vodovodnou sieťou.
 

Vyberte región